Aréna telefonůKoupit Google Pixel 1 nebo Samsung Galaxy S8?

Moderátor: Mirda86

Pravidla fóra
Před založením nového tématu s dotazem na výběr telefonu si, prosím, přečtěte toto téma a dotaz vložte dle uvedené šablony. Ostatní Vám budou moci lépe poradit. :)
Odpovědět

Autor tohoto vlákna
JurassAn
Nové Androidě

Koupit Google Pixel 1 nebo Samsung Galaxy S8?

Příspěvek od JurassAn » pon 09. dub 2018 17:57:23

Ahojte, řeším dilema zda koupit Pixel za 12000,- nebo S8 za 14000,- (započítán Cashbac od Samsungu v ceně 4000,- Kč). Zatím preferuju Pixel, neb má čistý Android a je v Project Trable, takže očekávám, že bych mohl mít bezpečnostní aktualizace od Googlu alespoň tak 4 roky (je to tak?). S8 má ale zase IP67 krytí a krásný display, jenže nemá čistý Android a není v Project Trable, takže aktulizace budu mít jen když si nainstaluju Lineage OS.

Pls zkušené mobilisty, poraďte. Díky

Autor tohoto vlákna
JurassAn
Nové Androidě

Re: Koupit Google Pixel 1 nebo Samsung Galaxy S8?

Příspěvek od JurassAn » pon 09. dub 2018 18:58:00

Ještě jsem si tady všiml, že si nějací majitele S7 stěžovali na sekání po pár měsících. Já kdybych koupil S8, tak určitě s tím, že někdy po záruce přejdu na Lineage OS, ale nejsem si jistý, jestli je to u tohoto telefonu se zaonbleným displayem dobrý nápad.

xanthor
Kyborg
Typ mobilu / ROM: Samsung Galaxy S7 [SM-G930F]
Mobil 2 / ROM: Xiaomi Redmi Note 3 Pro 2/16 [kate]
Tablet: Samsung Galaxy Tab A 10.1 2016 [SM-T580]
Tablet 2 / ROM: Alcatel OneTouch Pixi 3 (10)
Rom: S7: stock, kate: NOS

Příspěvek od xanthor » pon 09. dub 2018 19:50:12

Pixel 1 určitě nebude mít delší dobu bezpečnostní aktualizace, konkrétně skončí za rok a půl:
https://www.engadget.com/2017/06/10/goo ... d-of-life/
Vzhledem k tomu, že právě skončily bezp. aktualizace S6, tak se dá očekávat, že S8 je bude dostávat ještě minimálně 2 roky (ale možná o trochu později než Pixel 1). Stejně tak oba skončí oficiálně na Androidu 9 (P), Samsung ovšem díky nadstavbě s featurami navíc (zase ale tak o půl roku později). Možná budou díky Project Treble na Pixel o něco lepší custom ROM, ale ani na to bych nesázel (Pixely mají dost bídné prodeje).
Ve zkratce pokud vysloveně netoužíš po čistém Androidu, tak je volba jasná. A pokud ty telefony uvidíš naživo vedle sebe, tak si na 99 % Pixel nevybereš. :-)

Autor tohoto vlákna
JurassAn
Nové Androidě

Příspěvek od JurassAn » pon 09. dub 2018 20:03:22

Já myslel že pointa toho Project Treble spočívá v tom, že Google bude prostě vydávat bezpečnostní záplaty pro Android obecně, a ty prostě půjde nainstalovat na každý Android nehledě na výrobce, tudíž jsem si myslel, že u Pixelu a dalších podporujících mobilů budou ty aktualizace mnohem delší.

xanthor
Kyborg

Příspěvek od xanthor » pon 09. dub 2018 20:20:22

Project Treble je o tom, že na zařízení, které ho podporuje, jde nahrát čistá AOSP ROM (vč. bezpečnostních aktualizací), která by měla bezproblémově fungovat (může se ale třeba zhoršit kvalita fotek). Tu sice do S8 nedostaneš, ale díky rozšířenosti telefonu se o slušné custom ROM (samozřejmě také s aktuálními bezpečnostními záplatami) určitě bát nemusíš.

Autor tohoto vlákna
JurassAn
Nové Androidě

Příspěvek od JurassAn » pon 09. dub 2018 20:31:05

No a když ty máš tu S7, tak neseká se ti ten telefon jako to referoval nějaký pisatel zde na foru? Jo a mimochodem, jaký na to používáš zadní kryt a folii, v jedné recenzi psali, že je jsou s tím vcelku trable - že zadní kryty jdou proti okrajům folie a tím ji odlepují.

xanthor
Kyborg

Příspěvek od xanthor » pon 09. dub 2018 20:40:45

Pořád běží úplně v pohodě (nečistím, nerestartuju, nic), navíc teď konečně dorazí Android 8, díky kterému má běžet ještě líp. Po vydání a nainstalování plánuju (první) factory reset. Samozřejmě Pixel (nebo třeba OnePlus) jsou o něco plynulejší, ale ostatní výhody Samsungu (nejen) u mě převážily. Ano, semtam má někdo problémy, ale kdyby to bylo něco hodně rozšířeného, tak z toho bude na internetu velká aféra. Kromě toho uživatelů je tolik, že i když bude mít problémy jen malá část, tak v absolutních číslech to bude pořád hodně.

Folii nepoužívám, kryt mám Spigen Rugged Armor.

Autor tohoto vlákna
JurassAn
Nové Androidě

Příspěvek od JurassAn » pon 09. dub 2018 21:20:17

Já trochu odbočím z tématu, vidím že máš Xiaomi i S7. Xiaomi Redmi Note 4 má 2. největší uživatelskou základnu pro Lineage OS, viz: https://www.lineageoslog.com/statistics

V čem je, kromě řekněme designu, buildu a displaye, horší než S7? Trochu si pohrávám s myšlenkou dát za mobil jen 5000,- a dát si tam hned zfleku Lineage OS :-)

Hurec
Robot
Typ mobilu / ROM: Samsung galaxy S8
Rom: origo

Příspěvek od Hurec » úte 10. dub 2018 6:20:38

Nejvic je horsi ve fotkach.
Jinak disajn , lcd... Lcd staci , disajn je obyc placka. Ale ta vydrz a v custom rom je to sakra rychly mobil a tak odladeny , ze svym slabsim HW dava na prd3l i lagdroidum ala samsung s8. Osobne testovano , jak jsem mel oba mobily.
Iphone 3G -> Samsung Nexus S -> Motorola defy -> HTC Evo 3D -> LG L9 II -> Honor 3C -> Sony Xperia Z1 -> Honor 7 -> Huawei P9 -> Samsung galaxy S8

xanthor
Kyborg

Příspěvek od xanthor » úte 10. dub 2018 8:30:03

JurassAn: No stačí se podívat na výčet funkcí na gsmarena. Ale hodně krátce: displej (jo, už jsi to psal, ale chci to rozvést - barvy, viditelnost na slunci, always on display), voděodolnost IP68 (i když to se dá zařadit do buildu), foťák, není to takové pádlo jako Xiaomi Note 3/4, výkon (pomalá A53 jádra se slabým singlecore výkonem vs Samsung M1), software (Touchwiz mám raději než MIUI, aktualizace systému - Note 3 Pro se tu začal prodávat v době, kdy už byl nugát a ani ten oficiálně nedostal a nedostane), NFC (platby atd.), bezdrátové nabíjení, nabídka příslušenství, oficiální servis po ruce (výměna baterie se zachováním voděodolnosti). Celkem slušná podpora od Samsungu (dostal podporu API Vulkan, ARCore). Kromě toho mám pocit, že má dnes Xiaomi každý. :-) Navíc mě Xiaomi zklamalo nevydáním stabilního (je už přes rok jen beta) Androidu 7 na Xiaomi Mi Box 3 (začínal na Androidu 6). Ale kdyby nebyla před rokem akce na S7 (10 500 Kč), tak dost možná používám něco jiného.

Autor tohoto vlákna
JurassAn
Nové Androidě

Příspěvek od JurassAn » úte 10. dub 2018 8:58:07

No já jsem do toho zabrouzdal trochu hloubš a do budoucna bych tam určitě chtěl dát Lineage OS, protože když za telefon dám 14000,- tak budu chtít aby mi tak 4 a více let vydržel. No a vzhledem k tomu že intenzivně používám Cloud (mám tam svoje fotky a dta) tak bych chtěl mít telefon aktualizovaný.

A tady z tooto úhlu pohledu si naráz nejsem jistý jestli je S8 dobrá volba kvůli procesorům Exynos protože někde jsem četl, že Samsung k nim nevydává specifikaci a to zhoršuje možnosti vývojářům. na youtube je třeba srovnávací video LineageOS a Stock pro S7 a tam je jasně vidět, že Stock od Samsungu je odladěnější.

Proto ještě do hry vstoupilo OnePlus 5T, kter prý má nejaktivnější komunitu vývojářů. Jenže moc tomu teda stejně nerozumím, nevím... nepotřebuju zkoušet X různých ROM, stačí mi Lineage OS. Třeba nyní v Lineage OS není S8 ještě vůbec, má asi jen 400 uživatelů. Kdežto Oneplus 5T jich má 6000. A S7 a S7 Edge mají dohromady 14000 uživatelů, ale systém je pomalejší než Stock (podle toho videa na yourube).

xanthor
Kyborg

Příspěvek od xanthor » úte 10. dub 2018 9:29:07

Podle mě to moc řešíš. Pokud chceš čistý Android a rychlejší aktualizace a o něco plynulejší prostředí, ber něco s čistým Androidem. Jinak ten Samsung. Stejně ti nikdo nezaručí, že za 3 nebo 4 roky bude na tvé zařízení aktuální LineageOS nebo jiná custom ROM. (I když šance s Treble jsou docela slušné.)

Autor tohoto vlákna
JurassAn
Nové Androidě

Příspěvek od JurassAn » úte 10. dub 2018 12:29:44

Tak já asi vezmu ten Pixel 1, vyjde mě o 2000,- levnějc, má project Treble takže musí být schopen rozjet jakoukoliv AOSP, proto na něj bude určitě v budoucnu nezabugovaná custom rom, vzhledově sice nic extra, ale stejně na tom budu mít zadní kryt a to i na Samsungu S8, takže se ten rozdíl smaže. Taky má otevřený bootloader a nahrání custom rom nezruší záruku. Navíc to má čistý android bez bloatware, já bych ty od Samsungu fičury určitě nepoužíval. A ten plochý displej si myslím nakonec bude v kombinaci se zadním krytem praktičtější. Vždycky jsem byl fanda do řady Nexus, takže teď vemu Pixel.

Hurec
Robot

Příspěvek od Hurec » úte 10. dub 2018 14:57:02

Za 3-4 roky?
Za rok se uz budes divat po lepsich mobilech :-D
Iphone 3G -> Samsung Nexus S -> Motorola defy -> HTC Evo 3D -> LG L9 II -> Honor 3C -> Sony Xperia Z1 -> Honor 7 -> Huawei P9 -> Samsung galaxy S8

Mirda86
Moderátor
Typ mobilu / ROM: Samsung Galaxy S23
Tablet: Xiaomi Pad 5
Rom: stock

Příspěvek od Mirda86 » úte 10. dub 2018 15:15:05

Hele nekdo si koupi telefon za 6k a jede na nem 3-4 roky.
Myslim ze pokud si koupi S8 nebo nejakyho toho Pixela tak muze spokojene fungovat...

Hurec
Robot

Příspěvek od Hurec » úte 10. dub 2018 18:56:37

Ten amoled za 3-4roky pri vetsim pouzivani bude vypaleny a vyblity jak svina.

IMI
Robot
Typ mobilu / ROM: OnePlus 8 Pro 12/256GB Blue

Příspěvek od IMI » úte 10. dub 2018 19:53:21

No záleží jak ho používáš v rodině je S2 má už tak 7 let a displej není vypálený ani horní lišta. Jestli jedeš jas na 100% třeba bílou nebo světlou barvu a statický obraz tak se není čemu divit :DD To odejde i po roce.

Hurec
Robot

Příspěvek od Hurec » úte 10. dub 2018 22:55:34

Jj hlavne kdyz jede treba casto waze.
Jinak 7let je krasne stari mobilu.

Autor tohoto vlákna
JurassAn
Nové Androidě

Příspěvek od JurassAn » stř 11. dub 2018 10:27:57

Tak nakonec jsem vzal za 15k OnePlus 5T a nelituju, je to tenký 6" telefon s velmi tenkými rámečky, takže to není takové hrozné pádlo jako 6" Sony. Vypadá opravdu pěkně, barvy na displeji jsou srovnatelné s těmi na S7 (na s8 ne, tam jsou hrozně vykřičené) a v balení byl rovnou s nalepenou ochrannou folií a slušným transparentním zadním krytem. Oproti S8 má ten display prakticky značně větší, i oproti S8 Plus. Má kovové tělo a kvalitní materiály. Akorát software pro kameru nic moc, fotky to moc neumí optimalizovat a duální kameru to zdá se moc neumí využít :-/ Ale kdoví, třeba na to pořídím ještě nějaký software který ty fotky dopracuje. Telefon má asi taky nejaktivnější vývojářskou komunitu, protože k němu odešli vývojáři z Nexusů. Nabíječku má 4A, nabíjí fakt dost rychle :shock: Tak doufám že bude úspěšně sloužit řadu let.

Blooddrunk
Androiďák!
Typ mobilu / ROM: Sony Xperia Z3 Copper - Stock Rooted Xposed
Tablet: Samsung GT-P3110
Rom: STOCK

Příspěvek od Blooddrunk » stř 11. dub 2018 10:35:03

Tak teda nevím, jestli za 15k dobrá volba. IMHO jsou dost lepší telefony v této cenové relaci.
Nokia Lumia 610 > Sony Xperia Play > iPhone 4 > iPhone 4S > Samsung Galaxy S3 > Nokia Lumia 925 > LG G2 > Sony Xperia Z1 > Sony Xperia Z2 > iPhone 5S > Samsung Galaxy Note 4 > Sony Xperia Z3 > LG G Flex 2 > Huawei GX8 > Sony Xperia Z3 Copper > LG Nexus 5X > Samsung Galaxy S6 > Sony Xperia Z5

Autor tohoto vlákna
JurassAn
Nové Androidě

Příspěvek od JurassAn » stř 11. dub 2018 10:39:55

No nevím, mě moc nepřijde. Huaweie mě moc nenadchly a Sony taky ne. Jedině Samsung byl adekvátní konkurent. Nakonec rozhodla podpora vývojářské komunity a otevřenost výrobce telefonu. Živím se jako Java programátor, takže tohle je pro mě velké plus :-) Ale chápu, že pro někoho to nemusí být žádný rozhodující faktor. Je důležité, aby byla ROM nezabugovaná a k tomu nestačí mít velkou komunitu jako u Samsungu, k tomu je potřeba, aby tam byli borci vývojáři. No a borci vývojáří budou spíše u 5T než u S8. Ono 5T už teď má nějakých 6000 uživatelů Lineage OS, S8 ještě žádného. Navíc S8 nemá tak otevřenou specifikaci jako 5T, takže se na tom bude vývojářům asi hůře pracovat.

Viz https://www.androidcentral.com/best-pho ... nd-modding
https://android.gadgethacks.com/how-to/ ... g-0175988/

Autor tohoto vlákna
JurassAn
Nové Androidě

Příspěvek od JurassAn » stř 11. dub 2018 10:47:01

Navíc já jsem telfon nikdy moc extra nepoužíval :D Nikdy by mě třeba nenapadlo lehnout si na gauč nebo na postel a čumět ně něco přes telfon, raději vemu vždycky notebook. Je to pro mě nouzovka ten mobil, je to moc malé. I proto jsem chtěl něco s pořádným displayem. Ani na Lumii 950 XL co jsem měl v minulé práci by mě nenapadlo podívat se na tom třeba na film a to to ělo 5.7" display. Tak jsem vzal ještě o kus větší 5T. Ten Samsung S8 je takový úzký dost, na prohlížení Internetu moc nepraktický, zase by mi ležel akorát v kapse od bundy...

Hurec
Robot

Příspěvek od Hurec » stř 11. dub 2018 12:19:47

Tak ten nazor s vyvojarema , ze fakt masakr.
Nikdy nedela romku jeden vyvojar. Jsou to ruzne tymy a oni delaji a pracuji na xy mobilu. Takze to , kolik to ma uzivatelu , neni rozhodujici. Ktomu ja mel S8 a zadne bugy jsem nevidel. A za dalsi za 15k? Docela drahy to mas. Jedine teda , ze mas verzi 8gb/128gb

Autor tohoto vlákna
JurassAn
Nové Androidě

Příspěvek od JurassAn » stř 11. dub 2018 12:43:24

No já si třeba teď stáhnul Google Pixel portaci kamery pro moje 5T a ten vývojář který to dělá sám 5T vlastní. Nechci se nechat zatáhnout do této diskuze o vývojářích, jen mám na to jistý svůj názor, že je lepší, když na nějaký telefon se sejde pár dobrých vývojářů, než když kolem poskakuje hromada Indů. Já jako vývojář bych taky raději dělal na telefonu, kde je výrobce otevřen modifikacím, než na telefonu, kde to výrobce všelijak blokuje. Nerad bych koupil S8 a potom za 2 roky, až bych přecházel na Lineage, zjistil, že to má bugy a že se mi tím třeba značně degradovala kvalita fotografií. Samozřejmě to tak nemusí být...

Mě třeba na Samsungu vadí ty jeho aplikace, je to samozřejmě jen věc názoru.

Je pro mě těžko zkousnutelné, že takový velký výrobce jako Samsung updatuje svoje telefony max 3 roky. Windows Mobile měl aktualizace mnohem déle a třeba IOS je má na mobilech stabilně 5 let. Když ti přijde poslední aktualizce, tak za rok máš mobil děravý jako řešeto. Já jsem programátor živnostník a všechno si synchronzuju přes OneDrive, vč všech mých osobních věcí. No a prostě nechci, aby mi nějaká aplikace/virus doloval informace v mojich datech. Nehledě že je zde taky značné riziko ztracení telefonu a jeho následné rozšifrování nějakým náhodným kolemjdoucím. Jako černý scénář si umím představit i to, že by se k němu dostali policajti (člověk nikdy neví). Proto beru instalaci Lineage OS a tím pádem i otevřenost výrobce telefonu (který neaktualizuje) jako nutnost.
Naposledy upravil(a) JurassAn dne stř 11. dub 2018 12:45:06, celkem upraveno 2 x.

ac1893
Robot
Typ mobilu / ROM: One Plus 6t

Příspěvek od ac1893 » stř 11. dub 2018 12:44:04

Tak podpora komunity je je u op5t na super úrovni ale mě by spíš zajímali ty dost lepší telefony za 15k ?

­­    

solco
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: Pixel 4 XL
Mobil 2 / ROM: OnePlus 5T Lava Red

Příspěvek od solco » stř 11. dub 2018 19:41:37

Odpovědět

Zpět na „Aréna telefonů“