Je však čas učinit tomu přítrž, přátelé. Po nové placce už nějaký pátek pokukuji, ale potřeboval bych nakopnout (obrazně) správným směrem.
Protože se v září chystám na životní dovolenou a nechci s sebou tahat další batoh speciálně pro zrcadlovku a třicet sedm objektivů, rozhodl jsem se, že si konečně dopřeji telefon, se kterým půjde i něco vyfotit (a doma pak poznat, co to bylo) a natočit.
Kdybych býval nepropásl akci v datartu na S8, ani bych vám zde býval nepsal. Bohužel, má frustrace dosáhla stupně 8 (ze sedmi možných), a proto se na vás obracím.
Požadavky
- super foťák s dobrou stabilizací (OIS+EIS, "bokeh" a super slo-mo výhodou)
- aspoň nějaká odolnost vůči prachu a vodě (IP68 výhodou)
- odladěný systém/svižný běh
- možnost dvou SIM mi dovolí zbavit se firemního krámu
- budoucí aktualizace systému potěší
- fajn display (AOD - alway-on display výhodou)
- moderní vzhled (klidně i "notch")
- sluchátkový jack
Prvotní limit byl 5k (RN4/4GB), vzrostl na 9k (G6) a teď už je na nějakých 13500 (1+6), takže se trochu bojím napsat, že je to horní hranice, ale nerad bych měl telefon za více než 14k, abych se nemusel rozbrečet, když ho rozflákám.
Vyřazení závodníci
Nejprve napíšu ty, které jsem z výběru vyřadil:
- HTC U Ultra - pulzující videa, starší kousek
- Nokia 8 - lagy při startu foťáku (5 a více vteřin)
- Nokia 7 plus - nemá OIS
- OnePlus 6
Plusy: novinka, vypadá dobře, 480 fps slo-mo, super systém, dash charge, OIS+EIS a EIS vpředu, AOD
Minusy: nemá ofiko IP certifikaci, s tímto výrobcem mám 0 zkušeností, není nejlevnější, ještě neprošel žádnou podrobnější review
- Samsung S8
Plusy: super vzhled, odladěný OS s tunou vychytávek, parádní fotky a videa, OIS+EIS, na své fyzické rozměry velký display, AOD
Minusy: trochu se bojím, že ho prvním pádem rozbiju, blbě umístěná čtečka, jen jeden foťák vzadu (žádný zoom, wide ani fake bokeh), jen 240 fps slo-mo
- HTC U11
Plusy: kvalitní fotky a videa, bezdrátová noise-cancelling sluchátka v balení se hodí
Minusy: není nejkrásnější, jen jeden foťák vzadu, nemá AOD, HTC jsem měl a dostalo přesně 0 aktualizací, tak mám strach, 120 fps slo-mo
- Huawei P20
Plusy: super foťák, krásný vzhled, 960 fps slo-mo
Minusy: nemá žádnou voděodolnost, nadstavbu EMUI moc neznám
- LG V30
Plusy: vypadá skvěle, dobře fotí a natáčí (pro změnu wide sekundární kamera)
Minusy: co jsem četl, tak v LG nepanuje moc velká důvěra, pomalé aktualizace sytému (když už teda jsou), 240 fps slo-mo
- Xiaomi Mi 8 (vyjde za pár dní)
- HTC U12+ (pokud se do srpna dostane na rozumnější cenu)
- Samsung S9 (pokud se do srpna dostane na rozumnější cenu)
- váš tip
S nákupem jsem ochoten ještě nějakou dobu počkat, ale když se objeví zajímavá akce (jako byla teď ta S8), tak po tom dost pravděpodobně skočím. Nejpozději nakoupím do půlky srpna, abych mohl telefon připravit na dovču a vyzkoušet, co umí. Dezinfekce mi ještě nějaká zbyla.

Otázka na závěr - má smysl řešit šedivky (Distribuce EU), nebo už se to za ty roky nějak posunulo k lepšímu?
Děkuji všem, co to celé přečetli a za každou vaši radu.