Hodně mi záleží na vzhledu, bohužel při procházení nabídek jsou dnešní telefony stejné jeden jako druhý. Snad jen starší Sony Xperie. A tak kriteria jsou:
1. Musí se mi líbit (to posoudím až pak sám).
2. Cena nejlépe do 5.000 Kč, nanejvýš něco mezi 5–6 tisíci.
3. čím menší úhlopříčka displeje, tím lepší (jenže dneska jsou to jen samý pádla! podle mě je optimální 4-5 palců, tak musím slevit tak na max. 5,5'')
4. Nejlépe s hardwarovým tlačítkem menu, ale oželím
5. S notifikační diodou (pokud by bylo málo takových, můžou být i bez

6. dobrý foťák s bleskem, umístěný nejlépe někde v prostřední linii, ne v rohu
(asi už se ani nedělají telefony s hardwarovým tlačítkem foťáku, že jo? Škoda)
7. co se týče značek, raději bych něco jako Nokia (resp. HMD Global), Sony, Samsung (nechci moc nějaký Xiaomi, Huawei apod.)
8. Nejlépe AMOLED displej, ale to dneska má snad jen Samsung a ty nejlepší telefony, tak budu muset oželet
9. RAM stačí u Androidu 2 GB? Nebo radši minimálně 3 GB?
10. byl bych rád i za NFC (využívání družicových polohových systémů by mělo být samozřejmostí, alespoň GPS)
11. světelný senzor, senzor přiblížení
(jestli jsem na něco zapomněl, tak ještě doplním)
Zkrátka svojí starou Nokii C7 se (Symbian) Nokia Belle beru už za standart, tak chci co nejvíc podobný. Bohužel najít něco takového je asi nemožné.
Po nějakém hledání jsem narazil např. na:
- Nokia 4.2
(vyhovuje: cena, umístění foťáku, notifikační led v tlačítku
nevyhovuje: dost velký displej (5,71 ''), v recenzích uvedeno, že při zhoršení světelných podmínek už moc dobře nefotí)
- nějaká Sony Xperia Compact – hlavně kvůli menší úhlopříčce displeje, designu a snad dobré výbavě, jenže to bude už se starším Androidem, abych se vešel do ceny; minus za foťák v rohu
Telefon s Androidem jsem zatím neměl, tak nevím, jak to přesně je. Když bych měl u Xperie starší verzi, jaká omezení to pak znamená? Co potom za pár let? Nedopadnu podobně, jako jsem na tom teď?
Poradíte prosím, kdo se v tom ještě dneska orientujete, vhodné mobily podle mých požadavků?
(Dřív mě mobily hodně zajímaly, ale když skončila pravá Nokia, tak už mě to nějak nebaví. Všechno je stejný, nic zajímavýho, co by stálo za moje peníze.)