PokecPrídavný WiFi router v mode Bridge(Gateway) cez kábel

Moderátoři: Jacho, Moderátoři fór

Odpovědět

Autor tohoto vlákna
skorec
King of trolls
King of trolls
Příspěvky: 678
Registrován: pát 17. led 2020 8:39:58
Reputace: -6

Prídavný WiFi router v mode Bridge(Gateway) cez kábel

Příspěvek od skorec » čtv 20. led 2022 8:11:14

ClientMode.png
ClientMode.png (6.03 KiB) Zobrazeno 3121 x
Potreboval som zväčšiť WiFi dosah hlavného DSL routra ZYXEL VMG1312-B30B a to tak aby to bola tá istá IP sieť.

Zobral som z garaze WLAN broadband router a nastavil som ho do modu Bridge a pripojil som ho cez UTP kábel LAN to LAN pričom som v nom nastavil tú istú IP sieť a vypol DHCP. Ono to fungovalo ale nejako nestabilne a tak som začal pozerať do logov na hlavnom routri a zistil som nasledovné.

1. Získanie IP ky pomocou DHCP cez UTP kábel je omnoho komplikovanejšie
Cez kábel medzi hlavným a prídaným WiFi routrom
1 2022 Jan 20 07:22:54 DHCP server notice Send DHCP ACK to 9C:6B:72:xx:yy:zz with IP 192.168.100.120
2 2022 Jan 20 07:22:54 DHCP server notice Receive DHCP REQUEST from 9C:6B:72:xx:yy:zz
3 2022 Jan 20 07:22:54 DHCP server notice Send DHCP OFFER to 9C:6B:72:xx:yy:zz with IP 192.168.100.120
4 2022 Jan 20 07:22:53 DHCP server notice Receive DHCP DISCOVER from 9C:6B:72:xx:yy:zz
5 2022 Jan 20 07:22:53 DHCP server notice Send DHCP NACK to 9C:6B:72:xx:yy:zz
6 2022 Jan 20 07:22:53 DHCP server notice Receive DHCP REQUEST from 9C:6B:72:xx:yy:zz

Ak je host pripojený priamo na WiFi SSID hlavného routra
1 2022 Jan 20 07:29:28 DHCP server notice Send DHCP ACK to 9C:6B:72:xx:yy:zz with IP 192.168.100.120
2 2022 Jan 20 07:29:28 DHCP server notice Receive DHCP REQUEST from 9C:6B:72:xx:yy:zz

Je to kvôli tomu že sú v ceste dva UTP porty a teda musí sa použivať/obnovovať MAC tabuľka :?:

2. Analýzu mi komplikovala skutočnosť že moj A11 mobil mal nastavenú nahodnú MAC adresu tak že som bol z toho jeleň niekoľko hodín. :facepalm:
Naposledy upravil(a) skorec dne pát 21. led 2022 15:01:24, celkem upraveno 2 x.


AAA Absolute Android Analfabet
Realme 5 Pro + LG wine smart H410


Uživatelský avatar

ramon.dexter
Moderátor
Příspěvky: 12711
Registrován: pon 04. kvě 2009 18:04:58
Reputace: 50
Typ mobilu / ROM: Poco x3 pro/stock ROM
Tablet: Samsung Galaxy Tab S7/stock
Bydliště: Kozolupy

Re: Prídavný WiFi router v mode Bridge

Příspěvek od ramon.dexter » čtv 20. led 2022 9:23:48

Mas v tom bridgi vypnuty DHCP? Co to je za bridge? Popis "WLAN brodband router" fakt nerekne vubec nic.
...jestli budete práskat práskací kuličky...to si taky zapráskám!!!
---------------------------------------------------------------------
obchoduji s chlupatou kapustou ;)


Autor tohoto vlákna
skorec
King of trolls
King of trolls
Příspěvky: 678
Registrován: pát 17. led 2020 8:39:58
Reputace: -6

Re: Prídavný WiFi router v mode Bridge

Příspěvek od skorec » čtv 20. led 2022 10:56:32

DHCP mám v ňom vypnutý. Viď obrázok.

S podobným nastavením som sa hral asi pred 10 rokmi a s rôznymi aj inými WiFi routrami a u všetkých boli podobné problémy. Podľa mňa tam bude nekompatibilita na MAC úrovni ( napr. rôzny čas udržiavania MAC tabuliek na LAN portoch u WLAN 11n a Zyxel )

https://setuprouter.com/router/comstar/ ... -large.htm
Přílohy
WLAN.jpg
WLAN.jpg (1.26 MiB) Zobrazeno 3083 x
Naposledy upravil(a) skorec dne čtv 20. led 2022 16:37:37, celkem upraveno 1 x.
AAA Absolute Android Analfabet
Realme 5 Pro + LG wine smart H410

Uživatelský avatar

ramon.dexter
Moderátor
Příspěvky: 12711
Registrován: pon 04. kvě 2009 18:04:58
Reputace: 50
Typ mobilu / ROM: Poco x3 pro/stock ROM
Tablet: Samsung Galaxy Tab S7/stock
Bydliště: Kozolupy

Re: Prídavný WiFi router v mode Bridge

Příspěvek od ramon.dexter » čtv 20. led 2022 11:11:19

Aha, noname. Nema smysl lamat si hlavu. Zlobi to, takze je nutna vymena. Zahod to a porid neco novejsiho, od neajkyho vyrobce kterj treba nabizi upgrade fw.

Mam vyzkousenej treba TP-Link Archer C6. V podstate s tim nejsou problemy a ma to vsechny moderni standardy, krome wifi 6.
...jestli budete práskat práskací kuličky...to si taky zapráskám!!!
---------------------------------------------------------------------
obchoduji s chlupatou kapustou ;)


Autor tohoto vlákna
skorec
King of trolls
King of trolls
Příspěvky: 678
Registrován: pát 17. led 2020 8:39:58
Reputace: -6

Re: Prídavný WiFi router v mode Bridge

Příspěvek od skorec » čtv 20. led 2022 11:32:40

Díky za ochotu ale problém je v tom že ja som nikde nenašiel ako nakonfigurovať prídavný WiFi router v móde Bridge a je pripojený cez UTP kábel LAN to LAN .

Ešte som skúsil nastaviť aj ten istý názov SSID ako je to doporučené v tomto návode čo je vlastne asi tiež bridge mode :
https://www.gendzo.sk/navody/zvacsit-pokrytie-wifi/
Zatiaľ som ponechal iné WiFi 20 Mhz kanály 6_hlavný WIFI Router a 11 doplňujúci WiFi bridge a pokiaľ som to úmyselne odpojil na slabšom kanále 6 tak nové pripájanie sa začalo na sílnejšom kanále 11 a zase to trvalo prĺiš dlho až 30 sek .

Pomohlo by zjednotenie WiFi kanálov :?: Asi nie
.........
Može zmena BSSID MAC adresy spôsobiť potrebu nového DHCP procesu :?:
Asi áno.
Přílohy
MACadresy.jpg
MACadresy.jpg (59.41 KiB) Zobrazeno 2970 x
AAA Absolute Android Analfabet
Realme 5 Pro + LG wine smart H410



Autor tohoto vlákna
skorec
King of trolls
King of trolls
Příspěvky: 678
Registrován: pát 17. led 2020 8:39:58
Reputace: -6

Re: Prídavný WiFi router v mode Bridge cez kábel

Příspěvek od skorec » pát 21. led 2022 5:46:29

No ono mi to nejako funguje aj keď pripájanie a prídavný smerovač trvá dosť dlho alebo sa podarí až vtedy keď sa aj druhé zariadenie pripojí cez neho.

Pripadá mi to tak že pre zosynchronizovanie oboch MAC tabuliek na LAN portoch treba vyvinúť viac úsilia .

Kedže na tej starej prídavnej potvore sú odnímateľné antény tak som ich vymenil za oveľa väčšie takže vlastne na hlavný dsl router sa to nikdy neprepne a tým pádom je rooming vyriešený :lol:
AAA Absolute Android Analfabet
Realme 5 Pro + LG wine smart H410

Uživatelský avatar

LivArt
Terminátor
Příspěvky: 22852
Registrován: čtv 14. črc 2011 9:11:01
Reputace: 279
Typ mobilu / ROM: Samsung SM-N970F
Mobil 2 / ROM: Mi5 + SGS4 + SGS6
Tablet: SGTab4
Bydliště: In the end of the infinite loop.

Re: Prídavný WiFi router v mode Bridge cez kábel

Příspěvek od LivArt » pát 21. led 2022 7:04:58

Máš to celý nějaký do*ebaný a strašnej, naprosto příšernej nepořádek v tom, jak to funguje. Úplně stačí vidět, že jsi router dal do bridge, kterej se používá na úplně něco jinýho, a je jasný, že tohle nikdy fungovat nebude.

Jeden router nastav jako klasickou gateway do internetu (výchozí nastavení), druhej router nech jako router (taky výchozí nastavení), jen na něm vypni DHCP server, nastav mu pevnou IP, propoj to z LAN do LAN portu kabelem a funguj.
lenovo - Je to ještě mnohem horší, než to vypadá.
Nejobsáhlejší Doctor Who CZ & SK Fanweb | Wanna debunk?
Soukromé zprávy mi pište, pokud máte nějaký konkrétní dotaz na mě. Na ostatní dotazy je tu fórum.

Uživatelský avatar

policak
Droid
Příspěvky: 1488
Registrován: pát 21. čer 2013 20:43:28
Reputace: 90
Typ mobilu / ROM: Samsung Galaxy Note 9

Re: Prídavný WiFi router v mode Bridge cez kábel

Příspěvek od policak » pát 21. led 2022 11:14:44

V RSS jsem na vlákno kliknul jen abych se ujistil, že jsem si správně tipnul autora. Ale uznávám, že to nebylo nic těžkého.
Podpis...to jako můj? Nebo čí? Radši to nechám volný.


Autor tohoto vlákna
skorec
King of trolls
King of trolls
Příspěvky: 678
Registrován: pát 17. led 2020 8:39:58
Reputace: -6

Re: Prídavný WiFi router v mode Bridge cez kábel

Příspěvek od skorec » pát 21. led 2022 12:06:55

LivArt píše:
pát 21. led 2022 7:04:58
Máš to celý nějaký do*ebaný a strašnej, naprosto příšernej nepořádek v tom, jak to funguje. Úplně stačí vidět, že jsi router dal do bridge, kterej se používá na úplně něco jinýho, a je jasný, že tohle nikdy fungovat nebude.

Jeden router nastav jako klasickou gateway do internetu (výchozí nastavení), druhej router nech jako router (taky výchozí nastavení), jen na něm vypni DHCP server, nastav mu pevnou IP, propoj to z LAN do LAN portu kabelem a funguj.
Tak som to skúšal ako prvé a nefungovalo mi to ( dúfam že som sa niekde nesekol :facepalm: ). Pripadalo mi to že ten WLAN router ide v mode router tvrdohlavo na WAN UTP port kde mám možnosti: static IP, DHCP client, PPoE, PPTP a LľTP.

A ešte je možné že som bol zmagorený z toho Tenda TX3 routra ktorý som už vrátil takže 42E mám spať.
Jediné čo sa mi na ňom páčilo bol 5G/11ac Beamforming za pomici ktorého to dočiahlo podobne ako 2,4GHz
AAA Absolute Android Analfabet
Realme 5 Pro + LG wine smart H410


Autor tohoto vlákna
skorec
King of trolls
King of trolls
Příspěvky: 678
Registrován: pát 17. led 2020 8:39:58
Reputace: -6

Re: Prídavný WiFi router v mode Gateway/NOBridge cez kábel

Příspěvek od skorec » pát 21. led 2022 14:52:21

Tak som to prehodil na Gateway mode a funguje to. Asi som naozaj bol zmagorený :facepalm:
No ale aspoň ma to donútilo našroubovať výkonnejšie antény :lol:
AAA Absolute Android Analfabet
Realme 5 Pro + LG wine smart H410

Uživatelský avatar

LivArt
Terminátor
Příspěvky: 22852
Registrován: čtv 14. črc 2011 9:11:01
Reputace: 279
Typ mobilu / ROM: Samsung SM-N970F
Mobil 2 / ROM: Mi5 + SGS4 + SGS6
Tablet: SGTab4
Bydliště: In the end of the infinite loop.

Re: Prídavný WiFi router v mode Bridge(Gateway) cez kábel

Příspěvek od LivArt » pát 21. led 2022 16:05:55

WAN port na tom rozšiřujícím routeru vůbec nepoužívej. Jen LAN porty.
lenovo - Je to ještě mnohem horší, než to vypadá.
Nejobsáhlejší Doctor Who CZ & SK Fanweb | Wanna debunk?
Soukromé zprávy mi pište, pokud máte nějaký konkrétní dotaz na mě. Na ostatní dotazy je tu fórum.

Odpovědět

Zpět na „Pokec“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů