Sony Xperia Z5 - Obecná diskuzeSony Xperia Z5 vs. baterie

Odpovědět

Autor tohoto vlákna
SGvagon
Stálý androiďák
Typ mobilu / ROM: Sony Xperia X Compact F5321 / Stock 8.0.0
Mobil 2 / ROM: Sony Xperia Z3 Compact D5803 / Stock 4.4.4 ROOT
Twitter: https://twitter.com/SGvagon
Kontaktovat uživatele:

Sony Xperia Z5 vs. baterie

Příspěvek od SGvagon » pon 05. pro 2022 1:43:40

Zdravím,

rozhodl jsem se po delší době přejít z mé dosluhující Z3 Compact na výkonnější Z5 .

U nás jej stále prodává eshop Svět iPhonu. Před koupí jsem je raději kontaktoval, jak je to s originalitou telefonu. Ujistili mě, že se jedná o repasovaný telefon z originálních dílů z jejich autorizovaného servisu.

Skutečně, co mi přišlo vypadalo jako nový telefon, nicméně telefon byl totálně vybitý a nešel spustit. Po připojení k nabíječce se mi jej podařilo oživit a nabít na 100% . Problém nastal ihned při používání telefonu, kdy se neskutečně rychle vybíjel a nakonec vypnul při 22% baterie.

Ihned jsem jej tedy zaslal na reklamaci, kde mi baterii podle sdělení servisu vyměnili za novou. Telefon byl tentokrát nabitý na 69% , ale jakmile jsem začal aktualizovat aplikace z Google Play, tak se ani ne do hodiny vybil na 12% a opět vypnul.

Zkusil jsem přesto telefon nabít na 100% (tentokrát nabíjení trvalo mnohem déle, cca dvě a půl hodiny) a nyní je výdrž o něco lepší, i když při vypnutém displeji baterie stále padá o několik procent. Co jsem ale nyní zaznamenal, tak jsem se s telefonem dostal na 4% baterie bez vypnutí telefonu (zkusil jsem přehrát 45 minutový Full HD seriál, který sebral přibližně 9% což si myslím je hodně dobré) .

Má otázka tedy zní, mám telefon poslat na další reklamaci, nebo baterii nějak rozhýbu k lepší výdrži?

Předem díky za jakoukoliv odpověď.

Pro rychlejší nabíjení nové baterie jsem v nastavení telefonu nalezl a vypnul funkci šetření baterie. V diskuzích je to vesměs doručeno, jelikož s touto funkcí trvá nabíjení opravdu dlouho (nerad nechávám telefon na nabíječce celou noc) .

Autor tohoto vlákna
SGvagon
Stálý androiďák
Kontaktovat uživatele:

Re: Sony Xperia Z5 vs. baterie

Příspěvek od SGvagon » pon 05. pro 2022 22:46:35

Nyní jsem asi po třetím nabití telefonu a výdrž je opět trochu lepší.

Skrze Adb jsem odstranil/zakázal balastové aplikace typu Spotify, What's New, Facebook, Xperia tipy a podpora, ... . Tyto aplikace běžely na pozadí a zbytečně zabíraly volnou RAM.

Nevím jestli je již výdrž normální, ale zkusil jsem opět 45 minutový Full HD seriál a poté sledovat hodinu a půl Youtube videa a stále mám 48% baterie. Na 2900 mAh bych řekl, že asi již v pořádku.

Teď už tedy asi jenom doufat, aby baterie tolik neklesala při zamčeném telefonu a dám do něj SIM a zkusím jej používat jako hlavní.

Autor tohoto vlákna
SGvagon
Stálý androiďák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SGvagon » pát 09. pro 2022 1:44:01

Zajímavé ale je, že se Z5 oproti Z3 Compact zahřívá mnohem více i např. při jednoduché 2D hře LYNE .
Vyšší teploty jsem očekával, ale třeba při natáčení 4K videa, hraní mnohem náročnějších her a pod. .
Z3 Compact je doslova studená při hraní nebo sledování videí a vše zvládá tak jak má. Zde u Z5 je celkem teplý i displej.
Především když dám instalovat nebo aktualizovat nějakou aplikaci z Google Play. Telefon se během dvou vteřin zahřeje v horní části, jako kdyby měl brzy explodovat.

Autor tohoto vlákna
SGvagon
Stálý androiďák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SGvagon » stř 14. pro 2022 23:59:17

Tak jsem se rozhodl a objednal baterii PolarCell , která má oproti originálu dokonce o 200 mAh vyšší kapacitu. Baterii této značky jsem kupoval i do mého první Android telefonu Sony Xperia Mini Pro a byl jsem celkem překvapen mnohem delší výdrží.

Přijdu sice o záruku, ale co už. Když reklamace dopadla s tak bídným výsledkem, tak si zkusím poradit sám no. Samozřejmě dám vědět, jak jsem dopadl a jestli telefon po výměně baterie bude nadále fungovat :-D .

Autor tohoto vlákna
SGvagon
Stálý androiďák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SGvagon » pon 26. pro 2022 0:55:46

Tak jsem provedl výměnu baterie. Baterie přišla nabitá na 59% a za nějakých 5 hodin mírného používání jsem byl na 19% . Je to rozhodně lepší než s předchozí baterií. Uvidíme jak to bude třeba po čtvrtém nebo pátém nabití. Nové Li-ion baterie by měly dosáhnout lepších výsledků právě až po několikátém nabití (alespoň co jsem četl) .

Tak uvidíme :) .

Jenom pro zajímavost, telefon před reklamací vážil nějakých 125 gramů (což bylo o 29 gramů méně než má mít) , po reklamaci 150 gramů , a nyní s Polar Cell baterií jsem již na 155 gramech. Očividně má baterie skutečně o 200 maAh vyšší kapacitu :) . Alespoň je telefon cítit v ruce.

Nicméně problém se zahříváním jsem zatím moc nevyřešil. Když jsem si pustil jednoduchou 2D hru LYNE ve splitscreenu s CPU-Z , tak jsem měl po chvilce teploty CPU u některých jader na 60 °C a baterii skoro na 40 °C . Displej byl na omak již dost teplý. No, snad se tento jev nebude tolik projevovat, pokud budu telefon používat bez split screenu. Chápu, Snapdragony 810 topily opravdu hodně, ale oproti Snapdragonu 801 nepociťuju ve výkonu zase takový rozdíl, a 801 se skoro vůbec nezahříval (snad jenom v MHL režimu, kdy jsem pustil náročné Full HD 60 FPS video) .

Každopádně dám vědět, jak to dopadne s touto baterií, a zda-li s telefonem vydržím déle než 9 hodin s trochou náročnější aktivitou včetně hraní her.

Autor tohoto vlákna
SGvagon
Stálý androiďák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SGvagon » úte 03. led 2023 16:58:10

Tak po týdnu používání není stále výdrž bůhví co, ale přijde mi, že je o trochu lepší.
Někdy s telefonem vydržím celý den a ještě mi zbývá přes 60% , ale jeden den by zbývalo pouze 14% . Telefon se snažím používat tak nějak stejně.
Takže uvidím.

Nejvíce mě deptá to ubývání procent v zhasnutém stavu. Nebo když telefon odemknu, něco spustím a ihned baterie klesne o jedno procento.

Odpovědět

Zpět na „Sony Xperia Z5 - Obecná diskuze“