od mého prvního Android telefonu se vždy snažím co nejméně namáhat zapínací / vypínací hardwarové tlačítko telefonu, tak se vždy snažím najít nějaké efektivní řešení, jak telefon zamykat (i ze zamykací obrazovky) . Hlavně z důvodu, abych tlačítko příliš neopotřebovával.
Proto vždy hledám telefon, který má funkci dvojitého poklepání na displej pro jeho rozsvícení.
No ale zpět k věci. Na Androidu 4.4.4 jsem používal aplikaci Power Toggles, která přidávala panel s přepínači do notifikační oblasti, do kterého bylo možno přidat i přepínač se zámečkem pro zamčení telefonu. Aplikace je již bohužel úplně mrtvá a zmizela i z Google Play.
Poté jsem přešel na Android 7.1 , kde už byl problém, že se notifikace (tzn. i panel Power Toggles) zobrazovaly i na zamykací obrazovce a ne už jenom pouze v notifikační oblasti (proto velice dost často docházelo k nešťastnému zapnutí svítilny nebo zapnutí bluetooth) . Zde jsem sáhl po aplikaci Qustom Quick Settings , která nabízí přidání vlastního přepínače / ikonky přímo do systémových přepínačů. Takže jsem jednoduše přidal zkratku aplikace Nova Launcher pro zamčení telefonu a bylo vystaráno

Nyní jsem přesedlal na Sony Xperia X Compact , kde už je Android Oreo 8.0.0 . Zde nastaly další problémy, jelikož aplikace Qustom Quick Settings byla dělána pouze do Androidu 7 , a na Oreu mají vlastní přepínače a ikony hroznou odezvu. Takže po kliknutí na zámek se muselo občas čekat i 10 vteřin. A to je při spěchu dost nepraktické, a hlavně, déle rozsvícený displej žere více baterie. Na Google Play nicméně existuje pouze jediná aplikace Lock Screen Widget (DÍKY BOHU ZA NÍ! ) , která má v sobě vlastní ikonku pro systémové přepínače, samozřejmě i na Oreu bez odezvy!
Bez Lock Screen Widget bych asi telefon nemohl používat, takže kdo řeší podobný problém se zamykáním přístroje (osobně třeba jenom zkontroluji čas nebo notifikace a telefon ihned zhasínám) . Tohle jednoduché kliknutí na přepínač / ikonku v systémových přepínačích je jednoduše ideální řešení

Pro šťouraly, proč jednoduše nepoužívám hardwarové tlačítko pro rozsvícení displeje? Je to jediné tlačítko, kterým se dá telefon spustit, proto jej nechci poškodit. Samozřejmě to má i druhý důvod. Telefon mívám často položený na stole, tak k němu přijdu, dvakrát poklepu na displej pro jeho rozsvícení a poté zamykám pomocí ikonky pro zamčení. Telefon nemusím brát do ruky nebo nahmatávat tlačítko pro zhasnutí.